عملیات بازسازی خانه قدیمی به مجموعه کارهایی گفته می شود که با انجام دادن آن ها روی یک بنا، عمر سازه افزایش پیدا می کند. به عبارتی، در نتیجه تعمیرات، میزان حفظ و ماندگاری آن افزایش می یابد. بازسازی ساختمان، خود تکنیک ها و قوانین خاصی دارد. خانه هایی که قدیمی، کلنگی و یا فرسوده اند بیش از دیگر خانه ها نیازمند این نوع عملیات هستند. همانطور که اغلب ما می دانیم، اقدام جهت بازسازی یک ساختمان تصمیم بزرگی است. بازسازی سازه می تواند با در نظر گرفتن عوامل گوناگون، از میزان بودجه شما گرفته تا نیازهایتان متفاوت باشد. در درجه اول نیاز دارید تا مشخص کنید کدام قسمت های خانه باید بازسازی شود. در درجه بعدی نیز باید در نظر بگیرید که آیا عملیات بازسازی به زیرساخت هایی همانند تاسیسات مربوط می شود یا نه.
بازسازی و تعمیر خانه کلنگی چه شرایطی دارد؟
جهت بازسازی خانه قدیمی باید ابتدا از شهرداری مجوز بگیرید. با مراجعه به وبسایت شهرداری و با استفاده از خدمات الکترونیکی می توانید این کار را انجام دهید. همه مراحل ذکر شده در بازسازی ساختمان و تخریب حتماً باید زیر نظر مهندس ناظر انجام گیرد. لازم به ذکر است که اسم مهندس ناظر در پروانه ساختمان قید خواهد شد. در کل مواردی که باید اجرایی و رعایت شوند شامل موارد زیر هستند:
1- تمامی عملیات اجرایی یک سازه باید تحت نظارت شخص مهندس ناظر انجام شوند. اسم او نیز حتماً باید در پروانه ساخت درج شود. ضمن اینکه در کنار این مورد باید مجوز بازسازی دریافت شود.
2- مالکانی که قصد نوسازی خانه خود را دارند، نمی توانند بدون اخذ پروانه ساخت بنای خود را تخریب کرده و آن را تبدیل کاربری دهند.
3- حضور مهندسین ناظر برای اجرای عملیات تخریب ساختمان موضوعی حیاتی است. مهندسین ناظر به دلیل اشراف کامل بر استانداردهای تخریب و مسائل فنی-مهندسی باید در محل تخریب منزل در جهت بازسازی خانه قدیمی حضور به عمل برسانند.
4- بعد از تخریب ساختمان و تغییر کاربری، عدم وجود مهندس ناظر و نظارت او می تواند منجر به حادثه و رخداد خطرناک شود. عدم حضور مهندسین ناظر در طی عملیات تخریب سازه، بدون شک احتمال بروز حوادث را افزایش میدهد. بنابراین انتظار می رود تا افراد از دیدگاه های قدیمی چشم پوشی کرده و قبول کنند مهندس ناظر نقش بسیار مهمی در ارائه خدمات بهینه دارد.
5- برای بازسازی خانه کلنگی ابتدا به مجوز شهرداری نیاز است. در دهه های قبل پروانه ساخت به صورت جداگانه صادر میشد و هنگامی اقدام به صدور پروانه نوسازی می شد که بنا تخریب شده بود و نخاله ها از محل جمع آوری شده بود. اما در سال ۱۳۶۰ این قانون دستخوش تغییرات زیادی شد، به شکلی که از آن پس پروانه تخریب و نوسازی به صورت هم زمان با یکدیگر برای ملک صادر می شد.
6- لازم به ذکر است که پروانه بعد از تخریب بنا نیز دارای اعتبار است و تا هنگامی که بنا به شکل کامل تخریب نشده باشد، هیچ نوع حقی مبنی بر شروع عملیات ساختمانی جدید وجود ندارد. اگر عملیات ساخت بنای جدید شروع شود این سازه جدید غیرمجاز شمرده می شود.
برای دیدن بهترین کابینت سازی در شهریار و اندیشه کلیک کنید
قوانین و قواعد مهم برای بازسازی ساختمان
در ادامه مقاله بعضی اصطلاحات را به صورت اختصاری برای شما درباره قوانین و قواعد مهم برای بازسازی خانه قدیمی توضیح می دهیم. در ابتدای امر مالک ملزم است تا از پیمانکار بخواهد ملک را مورد بازدید قرار دهد تا در مرحله بعد تصمیم به بازسازی ساختمان گرفته شود. حین بازدید از ملک می توان فهمید چه بخش هایی از ساختمان نیازمند بازسازی است. شما می توانید در این مرحله خود نقش یک پیمانکار را داشته باشید که همه عوامل کارفرما را جهت طراحی اصول خارجی و داخلی سازه اجرا می کند. سلسله مراحلی که باید در بازسازی ساختمان پیاده سازی شود به شرح زیر است:
1- در نظر گرفتن طرح مورد پسند کارفرما، در کنار ارائه طرح پیشنهادی به او به کمک تیم بازسازی. این کار جهت نوسازی سازه و بازسازی نمای ساختمان مورد نظر انجام می گیرد.
2- رسیدن به توافق در ارتباط با طرح بازسازی مورد نظر و انجام هماهنگی های لازم پس از آن با کارفرما.
3- ارائه یک برنامه زمانبندی جهت انجام بازسازی طبق نظر پیمانکار و ارائه آن به کارفرما
4- در انتها دریافت هزینه به عنوان پیش پرداخت برای شروع پروسه بازسازی.
نکات حین بازسازی خانه قدیمی
1-اگر طی بازسازی خانه قدیمی به ایجاد تغییر در نمای سازه نیاز باشد، باید نما تخریب شود. به علت تخریب ایجاد شده باید قسمت هایی که با محل رفت و آمد افراد همپوشانی دارد، حفاظ زده شود تا برای ماشین های پارک شده، کارگرانی که در حال فعالیت هستند و ماشین های عبوری مشکل و آسیب دیدگی ایجاد نشود.
2- برچیدن شیرآلات و کابینت ها و دیگر وسایل ساختمانی در کنار قطع جریان گاز سازه ای که قصد بازسازی آن را دارید از محل فلکه اصلی توسط کارگران باتجربه.
3- آغاز به تخریب سرویس های بهداشتی، دیوار و کف ساختمان. توجه داشته باشید که در صورت وجود دیوار های باربر باید به مهندس عمران حرفهای و پیمانکار با تجربه مراجعه کنید.
4- لوله کشی آب گرم و سرد باید تعویض شوند.
5- برق کشی مجدد نیز با توجه به نقشه جدید باید اجرا شود. سیم کشی برق ساختمان باید مطابق نقشه های جدید اجرا گردد.
برای دیدن بهترین الکتریکی و برق کاری ساختمان در شهریار و اندیشه کلیک کنید
6- سیمان کاری و ایزولاسیون. توجه شود که بعد از خشک شدن سیمان کاری، سرویس آشپزخانه و سرویس های بهداشتی اجرا گردد.
7- چارچوب درب و کمد دیواری و تعویض درب، در کنار نصب شیشه ها انجام شود.
8- برای سقف جدید و گچ کاری باید رابیتس بندی اجرا گردد. عملیات مربوط به کناف نیز باید اجرا شود.
9- کف سازی، سرامیک کاری، نماسازی ساختمان، اجرای نقاشی سازه، کاشی کاری انجام گیرد.
10- سقف کاذب دستشویی و حمام و نصب کابینت آشپزخانه اجرا شود.
11- پریز های سازه، تزیینات مربوط به نورپردازی و نصب کلید اجرایی شود.
12- کاغذ دیواری و پارکت پیاده سازی شوند.
13- سرامیکی که باید بین کابینت و سنگ آنتیک قرار بگیرد اجرا شود.
14- درب های داخلی ساختمان حتماً نصب شوند.
15-کاسه روشویی، شیرآلات و سینک نصب کردند.
16- فضای درون ساختمان توسط کارفرما به طور کامل تمیز شود. البته این در صورتی است که بین کارفرما و پیمانکار توافق اولیه صورت گرفته باشد.
17- اگر نیاز به تغییر نمای ساختمان احساس میشود، باید نمای سازه تغییر کند.
18- در انتهای عملیات بازسازی خانه قدیمی، سازه از نظر کم و کسری چک می شود و جزئیاتی مثل پریز، کلید، وسایلی که احیاناً فراموش شدهاند یا در زمان اجرا دچار صدمه شدند، رفع اشکال می شوند و کار به شکل دقیق تحویل کارفرما خواهد شد.
طرح بازسازی خانه های فرسوده
بافت ها و سازه های فرسوده عملاً در مناطق مرکزی و جنوبی تهران بزرگ به چشم می خورد. جهت بازسازی این بافت ها، علاوه بر نوسازی سازه، ارتقاء زیرساخت ها نیز نیاز است. از سال ۱۳۸۱ تا امروز دولت برای اهدای تسهیلات و وام به بافت های فرسوده و بناهای از بین رفته تلاش هایی را انجام داده است. ضمن این که بد نیست بدانید این وام ها تا به امروز نیز همچنان اهدا می شوند. چرا که طی گذشت زمان تمامی خانه های قدیمی نیاز به تعمیر و رسیدگی پیدا می کنند. ملکی که مشمول تعلق وام می شود باید در درجه اول به عنوان بافت فرسوده و در محدوده مشخص قرار داشته باشد. بگذارید روشن تر بیان کنم برای مثال اگر ملک شما در حوزه بافت فرسوده وجود نداشته باشد، این وام به شما تعلق نمی گیرد. زیرا طرح بهسازی خود تعیین کننده محدوده بافت فرسوده است. ضمن اینکه اگر ملکی که در آن بافت فرسوده وجود دارد، از لحاظ اقتصادی قابل توجیه نباشد، وام بافت فرسوده به آن اختصاص نخواهد یافت. کارشناسان بانک مسکن این موضوع را بررسی می کنند و اگر بعد از بررسی های دقیق پروژه، هزینه های بافت فرسوده توجیه اقتصادی برای بانک مسکن داشت با اهداء وام موافقت می شود.
برای دیدن بهترین نقاش ساختمان در شهریار و اندیشه کلیک کنید
وام بازسازی خانه های فرسوده
این وام از سال ۱۳۹۶ به عنوان وام بازآفرینی بافت شهری در برنامه مدیریت شهری برای بازسازی خانه قدیمی قرار گرفت. ضمن اینکه میزان این وام در سال 1399 و با تصویب هیات دولت افزایش یافت. سود وام بافت های فرسوده ۱۳ درصد بود و تا سقف ۵۰ میلیون تومان تسهیلات با سود ۹ درصد اهدا می شود. برای الباقی این میزان سود ۱۸ درصد با میانگین سود ۱۳ درصد در نظر گرفته شده است.
وام بازسازی خانه روستایی
مطابق آمار ها هم اکنون ۲۲۶ هزار واحد مسکونی در روستاهای استان تهران وجود دارند. از این تعداد مسکن که حدود ۶۳ درصد از کل واحد ها را شامل می شود، ۱۴۳,۰۰۰ فرسوده بوده و در مقابل زلزله نامقاوم هستند. برای اجرای طرح وام بازسازی خانه های روستایی، بنیاد مسکن کار نظارت نقشه کشی و تخریب بافت فرسوده را به شکل رایگان انجام می دهد. بنیاد مسکن ۵۰ میلیون تومان وام با سود ۴ درصد به صورت دو ساله دوره تنفس و ۱۲ سال دوره بازپرداخت به متقاضیان ارائه می دهد.
آیا بازسازی خانه قدیمی بهتر از خرید خانه جدید است؟
بیایید برای پاسخ به این سوال مزایا و معایب هر کدام از این سازه ها را بشماریم:
مزایای خانه های قدیمی:
- اگر قصد خرید یک خانه کلنگی یا قدیمی را دارید، احتمالاً ساختمان مذکور استحکام قابل اطمینان و جذابیت خاصی برای شما دارد. از مقایسه منازل قدیمی با خانه های نوساز اینطور به نظر می رسد که خانه های قدیمی تر کیفیت بیشتری دارند و سطح طراحی آن ها در مقایسه با خانه های مدرن بالاتر است.
- از جذابیت های مربوط به ساختمان های قدیمی میتوان به فضای آن ها اشاره کرد، اتاق های خانه ها و منازل قدیمی بسیار بزرگ تر از ساختمان های جدید هستند.
- اتاق و باغچه بزرگتری دارند. این موضوع موجب میشود که خانه قدیمی برای خانواده هایی که جوان هستند جذابیت ظاهری بسیاری داشته باشد. ساختمان های قدیمی بیشتر اوقات فضای وسیعی دارند، پس نیازی نیست تا کاربران آن نگران جا دادن اسباب و اثاثیه باشند.
- بسیاری از ساختمان های مدرن از دیوارها نازک و سبک و تخته های گچی باریک ساخته می شوند. این در حالی است که خانه های قدیمی تر اغلب اوقات دیواره های بسیار ضخیم تری از جنس سنگ و آجر دارند.
- پارکینگ بهتر و متعدد تری در خانه های قدیمی وجود دارد. در گذشته های دورتر توسعه ساختمان هایی که به شکل آسمان خراش هستند، مانند این روزها رایج نبوده و به طور معمول در خانه ها چند ماشین پارک نمی شد. نتیجتاً می شد فضای آزاد و باغچه دور تا دور خانه مشاهده کرد.
- راه ورودی طولانی است که این در منازلی که متعلق به دوره های تاریخی خواص هستند، اغلب بیشتر دیده می شود.این روزها صاحب خانه های جدید در بهترین شکل تنها برای پارک یک ماشین آن هم خارج از خانه جا دارند.
معایب خانه های قدیمی:
- از معایب خانه های قدیمی می توان به سیستم گرمایشی آن ها اشاره کرد. خانه های قدیمی دارای ضعف در سیستم گرمایشی و هدر رفت گرما هستند. به این معنی که گرم کردن این خانه ها زمان بیشتری می طلبد.
- فرسودگی خانه های قدیمی ممکن است مشکلاتی همچون نشت، رطوبت، وجود سوراخ در دیوار، سقف، لوله ها و کهنگی سیم ها را به دنبال داشته باشد.
- به تعمیرات بعد از اسباب کشی به یک خانه قدیمی نیاز است. برای مثال باید خانه دوباره رنگ زده شود و اگر خانه به شکل امروزی تر در نیامده باشد حداقل به دکور آن سامان داده شود.
- خانه های قدیمی تر هزینه نگهداری بالاتری دارند. در بعضی از خانه های قدیمی اگر احیانا چیزی برای بهتر کردن فضا احتیاج باشد، دیگر قابل دسترس نمی باشد. برخی از قطعات کمیاب یا نایاب بوده و یا اصلاً پیدا نمی شود.
مزایای ساختمان نوساز:
بدون شک هیچ حسی قابل رقابت با احساس خرید یک وسیله نو نیست. مخصوصا اگر مربوط به خرید یک ملک جدید باشد. ساختمان نو امتیازاتی دارد که خانه های قدیمی ندارند. زندگی در یک خانه جدید که قبلا هیچ کسی آنجا زندگی نکرده باشد، حمامی که در آن دوش می گیرید، اتاقی که در آن می خوابید و آشپزخانه که در آن آشپزی می کنید، رضایت بخشی زیادی را به شما منتقل میکند. بدون شک این فکر به ذهن شما می رسد که این خانه بصورت کامل و اول و آخر متعلق به شماست. دیوارهای خانه های جدید صاف و هموارند. هیچ جا چسب زشتی دیده نمی شود. آجر ها قرمز و زیبا و دوست داشتنی هستند. در ورودی برق می زند و به شما این فرصت داده می شود که این خانه ها را دقیقاً مطابق میل خودتان تزئین نمایید. یک خانه نوساز همانند بوم خالی بی نظیری است که انگیزه مضاعفی به شما برای شروع زندگی می دهد. امتیازات این خانه ها عبارت اند از:
اصولاً کم مصرف اند:
از مزایای اصلی آنها عدم اتلاف زیاد انرژی به شمار می رود. اصولاً دیوار و لعاب دوجداره دارند که به خوبی عایق بندی شده است. نتیجتا هزینه گرم کردن خانه و گرم نگه داشتن آن پایین تر است. شما به راحتی می توانید یک خانه جدید و نوساز را به جایی گرم و دنج تبدیل کنید.
خانه های نوساز ۱۰سال ضمانت دارند:
معمولاً خانه های نوساز دارای ضمانت ده ساله هستند. به همین دلیل اگر یکی از مواردی که ضمانت شده است، خراب شود شرکت ارائه کننده آن خدمت یا محصول وظیفه دارد تا آن را تامین نماید. البته محدوده ی ضمانت، مخصوصاً پس از دو سال اول کمتر می شود. هر چند که تا حدی وجود این ضمانت به صاحب خانه احساس راحتی خواهد داد.
برای دیدن بهترین مشاور املاک ها در شهریار و اندیشه کلیک کنید
اصولا گرفتار زنجیره ملک نخواهید شد:
وقتی زمان اسباب کشی به خانه جدید فرارسیده است. یعنی نیازی نیست منتظر نقل مکان صاحب خانه قبلی باشید. در نتیجه کار اسباب کشی برای شما بدون عجله و استرس پیش خواهد رفت.
معایب یک خانه نوساز :
فاقد کاراکتر است:
این خانه ها اصولاً ویژگی های خاص منازل قدیمی را ندارند، دارای فردیت خاص نبوده و بسیار شبیه به هم می باشند. حتی دیده شده است که سازندگان این سازه ها جهت اطمینان حاصل کردن از ظاهر یکنواخت، یکسری محدودیت در قرارداد و سند ملک قید می کنند تا دست شما به عنوان مالک جدید برای تغییر دادن در ملک بسته باقی بماند.
خانه های جدید دیوارهای نازک دارند:
بیشتر خانه های ساخته شده جدید، دیوارهای سبک و نازک داشته و تنها یک روکش گچی روی آن ها پوشش داده می شود. این بدان معناست که دیوارها اصولا توخالی و نازک هستند که در نتیجه در مقایسه با خانه های قدیمی تر، شما سر و صدای همسایه ها را بیشتر می شنوید.
هزینه های بیشتری برای شما تراشیده می شود:
درست است که سازه های نوساز اصولاً در مقایسه با خانه هایی که قدیمی تر هستند، کم مصرف تر می باشند. اما اغلب این مناظر حق بیمه بالاتری دارند و در مقایسه با منازل قدیمی بیمه گران تر است.
تاخیر در تحویل خانه های نوساز:
اگر منتظر پایان یافتن ساخت خانه نوساز هستید، احتمال دارد تا با تاخیر تحویل آن روبرو شوید.
با پیمانکاری که خانه را بازسازی می کند چه قراردادی ببندیم؟
قرارداد بازسازی به چهار شکل منعقد می شود:
- قرارداد با داشتن مصالح
- قرارداد بدون داشتن مصالح
- قرارداد به صورت دستمزد
- قرارداد به شکل درصدی
فارغ از موارد یاد شده کارفرما باید موارد زیر را پرداخت کند:
- هزینه مصالح و متریال
- هزینه مربوط به اجرا
- هزینه مربوط به حق الزحمه پیمانکار
قرارداد با مصالح که شامل مصالح، پیمانکار و اجرا می شود:
در این قرارداد با وجود مصالح، شخص پیمانکار بررسی می کند که به چه میزان مصالح نیاز است. این که استادکارها برای پیاده سازی کار خود به چه میزان دستمزد می گیرند و در آخر اینکه دستمزد خود پیمانکار چقدر باید باشد. در این حالت یک مقدار ثابت هزینه به کارفرما پرداخت میشود و پس از آن کار شروع می گردد. اما قرار داده یاد شده دو ایراد کلی دارد؛
- ضرر ناشی از نوسان قیمت ها محتمل است.
- در صورت تغییر در حجم کار، عدم انعطاف وجود خواهد داشت.
قراردادی که بدون مصالح باشد شامل اجرا به اضافه پیمانکار
پیمانکار در این نوع قرارداد دستمزد خود و گروهرهای اجرایش را به شکل یک عدد ثابت به کارفرما اعلام می دارد و هزینه مصالح تدریجی و مطابق با فاکتور توسط کارفرما پرداخت خواهد شد. مزیت این روش انعطاف آن در برابر نوسان قیمت های بازار است. ایراد آن عدم انعطاف در مقابل حجم کار است.
قراردادی که به صورت دستمزدی باشد
در بازسازی خانه قدیمی به صورت قراردادی، تنها پیمانکار حضور دارد. در این نوع قرارداد تنها دستمزد پیمانکار به صورت یک عدد ثابت توافق شده و روی کاغذ خواهد آمد. این مسئله ممکن است تابع زمان باشد یا نباشد. اما مخارج مربوط به مصالح و پیاده سازی طرح طبق فاکتورها به شکل تدریجی و در طول پروژه پرداخت می شود. مزیت های آن شامل انعطاف در نوسان مربوط به هزینه مصالح و اجرای طرح است. ایراد های آن شامل ابهام در میزان دستمزد در صورتی است که در حجم کار تغییری ایجاد شود یا کار طول بکشد. این خود ضرر برای پیمانکار را به دلیل تاخیر در پرداخت پول به دنبال دارد.
برای دیدن بهترین خیاط ها برای دوخت و نصب پرده در شهریار و اندیشه کلیک کنید
قرارداد به صورت درصدی
مصالح و پیاده سازی طرح مطابق فاکتور و به شکل تدریجی در زمان پروژه پیش می رود. حقوق پیمانکار نیز درصدی از تمامی فاکتورها است. مزیت این روش وجود انعطاف پذیری در برابر نوسان هزینه ها و قیمت ها و انعطاف در مقابل تغییر حجم کار است.
برای بازسازی خانه قدیمی از چه کسی مشاوره بگیریم؟
جهت دریافت مشاوره بازسازی منازل حتماً باید سراغ فردی برویم که حداقل وجهه مناسب یک فرد یا شرکت بازسازی را داشته باشد و قابل اعتماد باشد. شرکت هایی که در مورد بازسازی و نوسازی منازل و سازه تخصص دارند، بهترین گزینه برای دریافت مشاوره بازسازی منازل هستند. البته این روزها شرکت های بسیاری رشد قارچ گونه داشته اند. پیشنهاد می شود هنگام انتخاب این شرکت ها به حسن شهرت آنها توجه ویژه ای کنید تا از همه جهت بابت بازسازی خانه تان آسوده خاطر شوید. یک راه دیگر برای گزینش شرکت مناسب بازسازی خانه قدیمی، بررسی نمونه کارهای آن ها در شبکه های اجتماعی و هزینه ای که درخواست می کنند است. ضمن اینکه پیشنهاد می شود برای بهترین انتخاب، چندین شرکت را با یکدیگر مقایسه نمایید.
نکاتی در ارتباط با خرید خانه های قدیمی
فراموش نکنید که سوال بپرسید:
هنگام خرید یک ساختمان قدیمی از سوال پرسیدن هرگز غافل نشوید. هرچه اطلاعات بیشتری در باب ساخت و ساز و وضعیت ملک به دست بیاورید بهتر است. شما باید در مورد محله و توسعه منطقه در گذشته نیز سوالات خود را بپرسید.
خانه باید بازبینی شود:
سعی کنید با یک نقشه بردار هماهنگ کنید و با کمک او هر نوع کاستی که ممکن است طی بازسازی خانه قدیمی از زیر دستان در رفته باشد، جمع آوری و مورد توجه قرار دهید. برای منازل قدیمی بخصوص اگر خانه در یک وضعیت بد قرار داشته باشد یا تغییراتی در شکل آن داده شده باشد به یک بازبینی نیاز خواهد داشت.
یک بودجه برای مشکلات غیرقابل پیش بینی در نظر بگیرید، بالغ بر ۲۰ درصد برای تعمیر بازسازی و رفع هر مشکل غیر قابل پیش بینی از جمله فرسودگی های کلی یا مخفی در نظر بگیرید.
سخن پایانی:
عملیات بازسازی یک سازه بسیار طاقت فرسا و زمان بر می باشد. البته پس از پایان این مرحله ها دیدن دکوراسیون جدید شما را کاملا غافلگیر خواهد کرد. اگر بازسازی خانه قدیمی گام به گام و مطابق برنامه و ساختار پیش برود، در کمترین زمان ممکن کار پایان خواهد یافت. هزینه های جانبی ناشی از بی دقتی هم حذف می شود و شما صرفه جویی می کنید. در کل می توان گفت اگر زمان زیادی از بازسازی خانه گذشته است، هزینه های جدید بابت استهلاک روی دست شما خواهد ماند. البته بازسازی خانه قدیمی میتواند اقتصادی هم باشد و شما می توانید ضمن بازسازی امکانات دیگر نیز به خانه اضافه کنید. پیشنهاد میشود تا کار پیمانکاری بازسازی منازل را به گروه های با تجربه و متخصص در زمینه بازسازی و نوسازی منازل کلنگی بسپارید.
برای دیدن بهترین طراح دکوراسین داخلی در شهریار و اندیشه کلیک کنید