مالیات برای هر در آمدی تعریف شده است، یعنی شما از هر مسیری در جامعه درآمد داشته باشید مانند تجارت، خرید و فروش، تولید، کشاورزی و … مقداری از آن را باید بابت مالیات به دولت پرداخت کنید. پس وقتی شما از اجاره دادن خانه، هزینه ای دریافت می کنید، آن هم شامل مالیات می شود، چرا که یک درآمد حاصل از واگذاری میباشد. پس مالیات بر درآمد اجاره، میزانی از اجاره است که شما برای ایجاد خدمات رفاهی و اجتماعی باید به دولت بپردازید.
حالا در این مطلب به اینکه این مالیات در کجا خرج می شود و آیا واقعاً صرف ایجاد رفاه و آرامش و عمران می شود یا خیر کار نداریم. میخواهیم به بررسی خود مالیات بر درآمد بپردازیم و جزئیات آن که شامل بحث اظهارنامه مالیاتی، هزینه مالیات بر درآمد اجاره و … می باشد را بررسی کنیم.
تعریف مالیات بر اجاره یا مالیات بر درآمد اجاره
اجاره دادن ملک در شاخه املاک و مالیات بر املاک و مستغلات قرار می گیرد. در این شاخه مالیات بر درآمد برای سه حالت اجاره دادن، فروختن و یا خالی بودن خانه، تعریف شده است و در هر سه حالت باید مالیات مشخص شده پرداخت شود. پس تمام مالکانی که ملک خود را اجاره می دهند، حالا چه کارکرد تجاری داشته باشد و چه کارکرد مسکونی باید تا آخر تیر هر سال برای پرکردن اظهارنامه مالیاتی خود اقدام کنند. اظهار نامه بعد از پر شدن باید به اداره مالیاتی ارائه شود که ملک در محدوده آن واقع است. پس شما اگر محل زندگی خودتان شرق شهر می باشد و ملکی که اجاره داده اید در غرب است، نمی توانید اظهارنامه ای در اداره مالیاتی شرق پر کنید.
چطور اظهار نامه مالیاتی را پر کنیم؟
اولین مرتبه ای که بخواهید برای ملک خود اظهارنامه پر کنید کمی زمان بر و وقت گیر است اما بعد از آن با کد رهگیری که در اختیار خواهید داشت، تمام امور را انجام می دهید. برای اولین بار کافی است شما از سامانه مالیاتی، نرم افزار اظهارنامه مالیاتی را دانلود کنید و اقدام به نصب آن نمایید. بعد از دانلود و نصب به تکمیل مشخصات هویتی خود و هم چنین مشخصات ملک بپردازید. هنگامی که تکمیل مشخصات تمام شد، یک بار آن را بررسی کنید و در نهایت برای سازمان مالیاتی ارسال کنید. در این زمان باید برای شما یک کد رهگیری ارسال شود که در مراحل بعدی به کمک آن به انجام تغییرات و بررسی موارد خواسته شده یا تغییر پیدا کرده، بپردازید.
نرخ مالیات بر اجاره چقدر است؟
با توجه به موقعیت شخصی که ملک را اجاره می دهد، نرخ مالیات بر اجاره دو دسته می شود. دسته اول اینکه اجاره دهنده خود مالک باشد، دسته دوم اینکه اجاره دهنده، خود ملک را از دیگری اجاره کرده باشد. میزان مالیات بر اجاره این دو دسته با یکدیگر متفاوت می باشد. برای دسته اول کل مبلغ اجاره بها با کسر 25 درصدی حق استهلاک، شامل مالیات می شود. در دسته دوم اختلاف اجاره ای که می گیرد و اجاره ای که به مالک ملک می پردازد، شامل مالیات می باشد.
همچنین بخوانید : نکات مهم حین قرارداد اجاره خانه
چطور مبلغ مالیات بر اجاره را حساب کنیم؟
درصد مالیات با توجه به پارامترهای مختلفی اندازه گیری می شود که شما بعد از پر کردن اظهارنامه به سازمان مالیاتی مراجعه می کنید. در اینجا دو اتفاق می افتد: حالت اول مراجعه مالک به سازمان مالیاتی است و با ارائه اظهارنامه و یک نسخه کپی از اجاره نامه، درخواست محاسبه مالیات بر درآمد را میدهد. در حالت دوم مالک به هر دلیلی به سازمان مالیاتی مراجعه نمی کند. در این شرایط 80 درصد از مالیات بر اجاره دریافت می شود و اگر مالک همچنان کوتاه نیاید و مراجعه نداشته باشد، سازمان مالیاتی حق مالیات را از اجاره بهایی که شخص مالک گرفته است دریافت خواهد کرد.
همچنین بخوانید : قیمت خانه در شهریار و اندیشه چقدر است؟
چه کسانی باید مالیات بر درآمد اجاره را پرداخت کنند؟
از آنجایی که نظارت درستی در تمام امور نیست، در این یک مورد هم به همین منوال می باشد. چرا که با افزایش روز به روز قیمت ملک و اجاره، عملا صاحبان ملکها اجاره را زیاد می کنند و در یک همراهی با مشاورین املاک، میزان مالیات را نیز از مستاجر دریافت می کنند. در صورتی که از نظر قانونی باید مالیات را مالک بپردازد و تاثیر مضاعفی برای تعیین اجاره بیشتر نباید داشته باشد، بنابراین ما باز هم وارد این بحث نمی شویم و فرض را بر این می گیریم که مالک و صاحب ملک از جیب خود باید هزینه مالیات بر درآمد را بدهد. بنابراین باید قبل از اتمام ماه تیر، با ارائه اظهارنامه و کپی اجاره نامه به اداره مالیات منطقه، نسبت به پرداخت حق مالیات خود اقدام کند.
در چه صورت ملکی شامل معافیت هاى مالیات بر درآمد اجاره میشود؟
بخاطر مشکلات عدیده ای که برای مسکن در میان مردم وجود دارد، شرایطی فراهم آمده است که اگر مالک، ملک خود را در آن شرایط قرار دهد، از پرداخت مالیات معاف می باشد. این موارد بیشتر در راستای کمک به افراد است که متاسفانه اکثر آنها باز هم به دلیل نبودن اجرای درست و پیگیری کامل به سرانجام نمی رسد و باز شامل افراد مرفه می شود. به چند مورد از این شرایط که تحت آن از پرداخت مالیات معاف خواهید شد اشاره میکنیم:
- معافیت زیربنا : قانون مالیات بر درآمد اجاره، بیان می کند که اگر ملک دارای وسعت کمتر از 150 متر باشد، شامل مالیات بر درآمد نمی شود. در اینجا به اصطلاح گفته می شود که ملک شامل معافیت زیربنایی شده است.
- معافیت خانوادگی: اگر شما ملک خود را به یکی از بستگان درجه یک بسپارید، دیگر مشمول مالیات بر درآمد اجاره نخواهید شد. البته این در حالتی است که شما اجاره دریافت نکنید و اگر ثابت شود اجاره ای بابت آن دریافت می کرده اید، باید مالیات بر درآمد اجاره را پرداخت کنید.
- معافیت بر اشتراک دریافت و پرداخت اجاره : این معافیت برای کسانی است که به دلیل شرایط مختلف از جمله تغییر محل کار یا کوچک بودن خانه خودشان، همزمان که ملک خود را به اجاره داده اند، خودشان نیز اجاره نشین می باشند. در این صورت نیاز به پرداخت مالیات بر در آمد اجاره نیست و فقط باید تفاوت دو اجاره را حساب کنند و مالیات فقط شامل این تفاوت اجاره می شود.
- معافیت برای اجاره ای که تنها راه در آمد است : اگر شما هیچ درآمدی از جای دیگر نداشته باشید و تنها درآمدتان همین اجاره ای باشد که دریافت می کنید، از پرداخت مالیات بر درآمد اجاره معاف خواهید شد. البته اگر میزان اجاره از یک سقف مشخص بیشتر شود، باید مالیات آن مقدار اضافه را پرداخت نمایید.
- وجه نوسازی معاف از مالیات : این وجه نوسازی که به صورت وام یا موارد دیگر دریافت می شود، چون درآمد نیست، پس از مالیات معاف می باشد.
جدایی از این موارد در حالت هایی چون زمان تخلیه که ملک فروخته شده است و دارای مهلت تخلیه زیر 6 ماه می باشد، مالک از پرداخت مالیات معاف است. همچنین املاکی که طی مراحلی ثبت آثار ملی می شوند در صورت جابجایی و واگذاری شامل مالیات نمی باشند. فقط در حالتی که مالک تحت اختیار شخص باشد، باید نصف مالیات معمول را پرداخت کند.
جمع بندی مالیات بر درآمد اجاره
در این مطلب به صورت کلی تعریفی بر مالیات بر درآمد اجاره داشتیم و در آن به جزییات پرداخت مالیات اشاره کردیم. همچنین بیان کردیم که در چه صورت ملک شما شامل مالیات نمی باشد. بنابراین دو نکته ای که باید یادتان باشد یکی موعد رسیدن فصل ارائه اظهار نامه است (تیر ماه هر سال) و دیگری موضوع معافیت هایی که ممکن است شامل شما بشود.
همچنین بخوانید : معرفی باغ تالار های شهریار و اندیشه