کافی شاپ ها درست است که قدمت خیلی کوتاهی ندارند و یکی از محیط هایی هستند که سال هاست در حال خدمت رسانی به مشتریان خود می باشند، اما امروزه و در جامعه کنونی، تعداد آنها بسیار بیشتر شده است و استقبال مردم نیز از این کافه ها زیاد می باشد. محیط های آرامش بخشی که فرد بعد از یک روز سخت کاری دقایقی وقت خود را در آن می گذراند یا مورد بعدی که افراد را زیاد به کافی شاپ می آورد، داشتن دیدارها و جلسات است. افراد برای دیدن دوستان، عزیزان و همکاران در این محیط جمع می شوند و دقایقی را به گفت و شنود می گذرانند. همه این موارد باعث شده است که کافی شاپ ها دارای تعداد مشتری مناسبی باشند و از سطح درآمدی مناسبی برخوردار باشند. که این باعث می شود افراد تصمیم به راه اندازی کافی شاپ و داشتن شغل کافی شاپ داری، بگیرند.
انواع حالات راه اندازی کافی شاپ
افرادی که می خواهند کافی شاپ راه اندازی کنند می توانند با سه حالت وارد این شغل شوند. یک حالت راه اندازی کافی شاپ با استفاده از حق برند یک کافی شاپ معتبر است که به آن مدل فرانشیز می گویند. از مزایای این مدل این است که برند مورد نظر شناخته شده است و شما برای تبلیغات کار آسانتری دارید. اما باید طبق توافق مبلغی از در آمد خود را به صاحب امتیاز برند بدهید.
حالت بعدی خرید یا اجاره حق امتیاز و مجوز یک کافی شاپ با محل آن است. در این مدل فرد به یک مجموعه مراجعه می کند و مغازه کافی شاپ مورد نظر را یا برای مدتی اجاره می کند یا می خرد. از مزایای این مدل آماده بودن همه چیز به صورت یک جا برای شروع فعالیت است. البته هزینه تمام شده خرید یک کافی شاپ که برای واگذاری گذاشته شده است بالا می باشد.
حالت سوم و نهایی نیز این است که شما تمام مراحل راه اندازی کافی شاپ را از صفر خودتان شروع کنید. در این روش، شما با تهیه مدارک مجوز های مورد نظر را می گیرید، مکان مناسب برای کافی شاپ را اختیار می کنید و در نهایت به خرید وسایل و تجهیزات می پردازید.
- مدارک لازم برای افتتاح کافی شاپ
برای اینکه به صورت قانونی و زیر نظر اتحادیه به کافی شاپ داری بپردازید و از سوی سازمانی دچار مشکل نشوید، باید مدارک زیر را داشته باشید :
- تابعیت ایرانی
- ارائه مدرکی در زمینه اختیار ملک برای کافی شاپ از جمله اجاره نامه، بنچاق سند، مبایعه نامه
- اصل شناسنامه
- دو سری فتوکپی تمام برگه های شناسنامه
- ارائه اصل و دو سری کپی کارت ملی
- ارائه گواهی یا آخرین مدرک تحصیلی
- ارائه مدارک و امضای قرار داد جهت دریافت پروانه کسب.
- ارائه مدارک در زمینه نوع کاربری تجاری، اداری یا کارگاهی محل احداث کافه
- در صورت اجاره بودن ملک، داشتن رضایت نامه مالک برای احداث کافی شاپ
- کارت یا گواهی نشان دهند وضعیت خدمت نظام وظیفه
- عکس 3*4 جدید 12 قطعه
- ارائه کد پستی ۱۰ رقمی واحد مربوطه، می توان این مورد را از اداره پست تهیه کرد یا کپی قبض خدماتی مانند تلفن را تحویل داد.
- اگر پروانه کسب در زمینه کافی شاپ دارید آن را ارائه دهید.
- رضایت محضری ورثه به همراه اصل و کپی شناسنامه و اصل و کپی گواهی انحصار وراثت، برای احداث کافی شاپ در ملک موروثی الزامی می باشد.
شرایط راه اندازی کافی شاپ
اگر تصمیم به راه اندازی کافی شاپ دارید، باید جدای موارد قانونی ملک که شامل حداقل متراژ ( 20 متر) و مدارک مربوط به اجاره یا مالکیت است، به نکات دیگری هم توجه کنید. از جمله اینکه میزان تردد در آن محیط مناسب باشد، تابلو و درب کافی شاپ طوری باشد که در چشم قرار بگیرد و افراد در حال عبور به راحتی آن را ببینند. نباید نزدیک آرایشگاه زنانه و مدارس دخترانه باشد.
اگر ملک اجاره ای است، توافق کافی با صاحب ملک انجام شده باشد که در صورت درخواست شما، تمدید برای سال های بعد نیز ممکن باشد. چرا که در صورت پیشرفت و افزایش مشتری، اگر بخواهید بعد یک سال جابجا شوید، ضرر سنگینی خواهید کرد. برای همین اجاره ملک های کافی شاپ، رستوران، فست فود و …. را به صورت دو یا سه ساله قرار داد می بندند.
- هزینه های مجوز کافی شاپ
از مواردی که در زمینه راه اندازی کافی شاپ بسیار چالش برانگیز است، دریافت مجوزهای قانونی می باشد که یکی از آنها مجوز بهداشت است.
شما زمانی که ملک مورد نظر را مشخص کردید، باید برای دریافت مجوز اقدام کنید. اولین کار هم مراجعه به اتحادیه صنف بستنی، آب میوه و کافی شاپ است. در آنجا با تشکیل پرونده درخواست صدور پروانه می کنید. برای دریافت پروانه کسب مدارک در شهرهای مختلف متفاوت است، اما اکثر موارد همان هایی است که در بالا بیان کردیم. زمانی که شما پروانه کسب دریافت کردید، باید نامه های بهداشت، بیمه، اماکن و دارایی را نیز ضمیمه پرونده داشته باشید.
در مورد مجوز بهداشت هزینه بسیار بالا نیست، اما دریافت مجوز اتحادیه برای شما ممکن است تا 2 میلیون و حتی در قیمت های جدید، بیشتر از این مقدار هزینه در بر داشته باشد.
- قیمت تجهیزات کافی شاپ
مدیریت هزینه در شروع راه اندازی کافی شاپ از اهمیت بالایی برخوردار است. چرا که ممکن است در چند ماه اول تا به تعداد مشتری مناسب برسید که یک سطح درآمدی معقولی برای شما ایجاد کند، به خاطر اینکه هنوز به سود نرسیدید، مواردی مانند قبض ها، اجاره ها و حقوق پرسنل را باید پرداخت کنید. یکی از مواردی که دست شما برای مدیریت هزینه کمی بازتر می باشد، خرید تجهیزات کافی شاپ است.
در مواردی که کافی شاپ به صورت یکجا خریداری می شود، دیگر مشکلی برای تجهیزات نیست و تمام وسایل موجود می باشد. در این موارد امکان گرفتن تخفیف و خرید تجهیزات با قیمت مناسب تر نیز وجود دارد چون به صورت یکجا خریداری می شود.
در حالتی که بخواهید تجهیزات را جدا جدا تهیه کنید، علاوه بر هزینه های خرید، حمل و نقل و جابجایی، باید برای نصب آنها نیز هزینه پرداخت کنید. بنابر این هزینه تمام شده شما خیلی بیشتر از هزینه خرید به تنهایی می باشد و این مورد را حتما در نظر بگیرید که در راه اندازی کافی شاپ به مشکل برخورد نکنید.
با توجه به هزینه های روز جامعه و افزایش قیمت تجهیزات، حداقل هزینه ای که باید برای راه اندازی کافی شاپ در نظر گرفته شود، 500 میلیون تومان می باشد. اما اینکه بخواهید سقف این هزینه چقدر باشد، دست خود فرد است و با توجه به برند تجهیزات، طراحی و دیزاین داخلی، نور پردازی، امکانات جانبی مانند سیستم صدا و … این هزینه می تواند تا مقادیر بسیار بالایی نیز پیش برود.
یکی از عوامل تاثیر گذار بر هزینه، نوع منوی کافی شاپ می باشد. اینکه این منو شامل موارد جدایی مانند مواد غذایی، انواع دسر و کیک، فست فودها و …. باشد یا نباشد؟ چرا که در این صورت جدای دستگاه های قهوه ساز، به یخچال، اجاق گاز، سیستم تهویه، ظروف سرو و … نیاز خواهید داشت.
اگر به صورت تخصصی فقط در زمینه قهوه و اسپرسو بخواهید فعالیت کنید، برای دستگاه های قهوه ساز قیمتی در حدود 20 تا 50 میلیون و برای دستگاه های اسپرسو از 50 میلیون تومان به بالا در نظر بگیرید. آسیاب را نیز می توانید در بازه 10 تا 50 میلیون تهیه کنید.
- تجهیزات مهم کافی شاپ
یک سری از تجهیزات ربطی به منوی شما ندارد و پایه و اساس هر کافی شاپی می باشد. این موارد عبارتند از :
- قهوه ساز فیلتردار : نوشیدن قهوه جز جدا ناپذیر کافی شاپ می باشد و داشتن یک دستگاه قهوه ساز با کیفیت بالا که بتواند با سرعت بالایی در زمان شلوغی کافه قهوه را آماده کند، بسیار با اهمیت است.
- دستگاه اسپرسو ساز: اکثر قهوه ها شامل ترکیبی از اسپرسو می باشند. این مورد باعث می شود که یک دستگاه اسپرسو در کافی شاپ نیاز باشد. حتما در خرید به میزان مشتری که در ساعات شلوغ دارید دقت کنید.
- آسیاب قهوه صنعتی : اگر می خواهید یک قهوه خاص و تازه به مشتری بدهید، باید از دانه های قهوه استفاده کنید. به همین خاطر نیاز است که یک دستگاه آسیاب داشته باشید تا مشتریان طعمی متفاوت از قهوه و اسپرسو را در کافی شاپ شما احساس کنند.
- مخلوط کن های صنعتی: یکی از سفارشات زیاد در کافی شاپ ها نوشیدنی های مخلوط است. به همین خاطر اگر نمی خواهید مشتری خود را از دست بدهید و منوی شما ناقص باشد، بهتر است دستگاه مخلوط کن مناسب برای کافی شاپ تهیه کنید.
- دستگاه فیلتر آب : از آنجایی که اکثر آب های لوله کشی دارای املاح و رسوبات هستند و این موارد هم روی کیفیت قهوه و اسپرسو تاثیر می گذارد و هم به دستگاه ها آسیب وارد می کند، بهتر است یک دستگاه فیلتر خوب برای آب استفاده شود.
- سیستم حسابداری و فروشگاهی : این مجموعه که در قسمت صندوق یک کافی شاپ قرار می گیرد به شما کمک می کند که هم در حساب و کتاب هزینه های مشتری بسیار دقیق و مشخص عمل کنید و صورت حساب مناسبی را به مشتری ارائه دهید و هم بتوانید هزینه ها، درآمد ها، حقوق ها و … را به صورت کامل و با نرم افزارهای کافی شاپی مدیریت نمایید.
از دیگر موارد که برای تجهیزات کافی شاپ باید تهیه شود، می توان توستر صنعتی، یخچال و فریزر، آب میوه گیری ها و … را نام برد که با توجه به منو، به لیست تجهیزات اضافه می شوند.
- سیستم امنیتی کافی شاپ
یک هزینه جانبی به حساب می آید، اما با جلوگیری از جرم، میزان امنیت محیطی کافی شاپ شما و کارمندان شما را افزایش می دهد. این سیستم شامل مواردی مانند دوربین و دزد گیر می باشد.
طراحی و اجرای دکوراسیون کافی شاپ
مطمئنا در مراجعه به کافی شاپ های گوناگون دیده اید که فضای یک کافی شاپ دارای طراحی داخلی خاص و متفاوت با دیگر کافی شاپ ها است. نور پردازی، رنگ آمیزی فضا، استفاده از تابلو ها و چیدمان، جزیی از این طراحی و اجرا می باشد. پس یکی از هزینه های دیگری که باید در نظر گرفته شود، هزینه طراحی و اجرا می باشد. این طراحی می تواند ساده و کم هزینه باشد یا پر از جزییات و طراحی های خاص که هزینه زیادی را هم در بر می گیرد.
برند سازی با دقت در جزییات و موارد مختلف ایجاد می شود. یکی از مواردی که به برند سازی یک کافی شاپ کمک می کند، طراحی خاص منوی آن می باشد. منویی که در کنار داشتن تنوع مناسب، زیاد شلوغ نباشد و حتما گزینه هایی که مورد استقبال جامعه است در آن قرار داده شده باشد. به روز بودن منوی کافی شاپ، از دیگر مواردی است که باید به آن دقت شود.
سه دسته اصلی که در منوی کافی شاپ زیاد استفاده می شود، شامل دسته نوشیدنی هایی با ترکیب قهوه و اسپرسو، دسته غذایی، کیک و دسرها، سوپ و ساندویچ ها و در نهایت دسته نوشیدنی های مخلوط می باشد.
- قوانین راه اندازی کافی شاپ
با توجه به دستورات اماکن و همچنین نظارت های اتحادیه، مجموعه ای از قوانین باید در یک کافی شاپ رعایت گردد که از مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- ساعت کار کافی شاپ : ساعت کاری بین 8 صبح تا 12 شب (24) می باشد. بعد از این ساعت ارائه خدمت امکان پذیر نیست و فقط می توانند با کم کردن روشنایی، به نظافت و بررسی مواد مصرفی و لیست مورد نیاز برای خرید فردا بپردازند.
- امکان راه اندازی کافی شاپ برای خانم ها وجود ندارد و اگر بخواهند در این زمینه فعالیت کنند باید یک آقا را به عنوان مباشر و نماینده به اتحادیه معرفی نمایند.
- امکان قرار گیری خانم ها پشت کانتر فروش کافی شاپ وجود ندارد.
- سرویس بهداشتی در کافی شاپ ها باید برای خانم ها و آقایان به صورت جدا در نظر گرفته شود.
- نصب دوربین های مدار بسته در ورودی و محیط کافی شاپ الزامی است و باید انجام شود.