بعید است در شرایط فضای تبلیغاتی و یا محیطهای آرایشگاهی و جمعهایی که در مورد زیبایی صحبت میکنند نام کراتینه کردن مو را نشنیده باشید. این اصطلاح امروزه به یکی از پرکاربردترین اصطلاحات در زمینه زیبایی و سلامت مو تبدیل شده است و افراد زیادی به آن علاقه مند هستند. افرادی که دوست دارند در کنار ایجاد زیبایی برای موهای خود به سلامتی آن نیز کمک کنند. به خاطر اهمیت کراتین مو، در این مطلب به تعریف آن، بیان مزایا و معایب، توضیح روشها و همچنین سایر نکات مربوط به کراتین مو خواهم پرداخت. پس اگر میخواهید صفر تا صد کراتین مو را بدانید با ما همراه باشید.
کراتین چیست؟
وقتی تعریف اولیه یک واژه و اصطلاح را بدانیم، بهتر میتوانیم درک کنیم که اجرای آن چه اثرات و نتایجی را به همراه خواهد داشت. در مورد کراتین نیز به همین شکل است. یک ماده اصلی که به عنوان مهمترین پروتئین موجود در پوست، مو و ناخن شناخته میشود که از شکنندگی و خشک شدن آنها جلوگیری میکند. در کنار این باید بدانید که پروتئین کراتین یک عامل حیاتی برای سلول های پوست و مو می باشد تا بتوانند به تولید پروتئین بپردازند و شادابی و درخشندگی خود را حفظ کنند.
عوامل تاثیرگذار بر کراتین مو، قرارگیری در مقابل تابش مستقیم خورشید، تغییر سبک زندگی و مواد شیمیایی می باشد. در چنین تغییراتی سطح کراتین مو کم میشود و در کنار از دست دادن شادابی و درخشندگی خود، زبر و وز میشوند. بنابراین نیاز به تقویت کراتین وجود خواهد داشت.
کراتینه کردن مو چیست؟
حالا که فهمیدیم میزان کراتین مانند هر پروتئین دیگری در بدن، دچار تغییر می شود باید به تقویت آن بپردازیم. یکی از روش های افزایش کراتین مو، کراتینه کردن مو به روش هایی است که در شرایط کنونی مرسوم شده است. کراتینه کردن مو دارای عمر طولانی نیست و چند سالی است که به عنوان یک روش ترمیم کننده مو و از بین برنده زبری و وزی مو استفاده می شود.
در مجموع میشود اینطور بیان کرد که کراتینه کردن مو یک روش مصنوعی است که در آن با مواد شیمیایی و طبیعی، کراتین مورد نیاز مو فراهم میشود. اما باید چند نکته را در مورد کراتینه کردن مو بدانیم.
- اول اینکه کراتینه کردن مو یک روش دائمی نیست و بعد از مدت دو سه ماهه، نیاز است آن را مجدد انجام دهید.
- دوم اینکه کراتینه کردن مو به دو روش احیایی و برزیلی انجام میشود.
کراتینه کردن مو مناسب چه موهایی است؟
سوالی که مطرح می شود این است که آیا با هر مدل مو در شرایط مختلف میتوان کراتینه کردن مو را انجام داد؟ باید خیلی شفاف بیان کنیم که کراتینه کردن مو مستلزم داشتن مو با شرایط و ویژگی های مشخصی است و اینکه شما باید به این نکته توجه داشته باشید که در کنار مزایایی که کراتینه کردن مو به همراه دارد، مشکلات و آسیبهایی را نیز با خود به ارمغان میآورد. پس باید در انجام آن، تعداد دفعات کراتینه کردن و مواردی از این قبیل بسیار توجه کنید.
معمولا افرادی که دارای موهای بسیار وز، فر و خشک هستند اقدام به انجام کراتینه می کنند. این عمل باعث بهبود خشکی موی آنها می شود و به نرمی و درخشانی مو کمک می کند. اما باید فاصله های مناسب برای کراتینه کردن مجدد را رعایت کنند و از دستگاه و مواد کراتینه به صورت مکرر استفاده نشود. چرا که در کنار شل شدن ریشه مو ممکن است به کوتیکول های مو نیز آسیب وارد شود.
به افرادی که دارای موی صاف و نرم هستند انجام کراتینه توصیه نمی شود، چرا که در بعضی موارد نه تنها سودی برای فرد نخواهد داشت که زیان و آسیب آن نیز بیشتر خواهد بود.
مراحل کراتینه کردن مو
فهمیدیم که کراتینه، یک روش درمانی با کمک مواد شیمیایی است. فرآیندی که انجام آن حدود ۲ تا ۳ ساعت زمان میبرد. اجرای کراتینه مو به تنهایی نتایج کاملی به شما نمی دهد و حتی در بعضی موارد ممکن است باعث صدمه و آسیبهای مختلفی برای موی فرد گردد. بنابراین نیاز است که در کنار انجام مراحل مربوط به کراتینه کردن مو به نکات مراقبتی چه قبل و چه بعد از آن توجه نمایید. مراقبتهای قبل و بعد از کراتین مو، در کنار اینکه باعث کاهش عوارض کراتینه کردن مو می شود، باعث می شود طول ماندگاری آن بیشتر باشد و میزان صدمه و آسیب به مو به حداقل خود برسد.
مراقبت مو قبل از کراتینه کردن
بعضی از افراد وقتی می بینند یک نفر از کراتینه کردن مو نتیجه بسیار خوبی گرفته است، بدون اینکه شرایط و مقدمات آن را بررسی کنند، تصمیم به این کار میگیرند. باید بگویم این کار بسیار اشتباه است. شما باید برای انجام کراتینه مو، مقدماتی را فراهم کنید که شامل مراقبت های اولیه قبل از کراتینه کردن می باشد.
اول اینکه ببینید شما دارای موی وز و فر هستید؟ اگر جواب بله است، باید یک آرایشگاه و مرکز زیبایی بسیار معتبر، حرفه ای و قابل اعتماد پیدا کنید. چرا که نمی توان از یک ترکیب مواد برای کراتینه کردن موی تمام افراد استفاده کرد. بنابراین آرایشگر شما باید این توانایی را داشته باشد که بتواند تشخیص دهد برای هر مدل مو، چه ترکیب مواد کراتینه ای مناسب است.
مورد بعدی این است که حتما شرایط بهداشت فردی موی خود را رعایت کنید، چرب و مرطوب نبودن موها، رسیدگی به موها، عدم استفاده زیاد از وسایلی مانند اتوی مو، از جمله این موارد میباشد.
روش کراتینه کردن مو
گفته شد که برای انجام کراتین مو، نیاز به ۲ تا ۳ ساعت زمان است. پس باید بدانید که یک کار عجله ای و کوتاه نیست. در کنار آن ممکن است آماده شدن و نوبت رسیدن در آرایشگاه حتی با وقت قبلی، چند دقیقه جلو عقب شود. پس حتما روزی برای کراتینه کردن مو مراجعه کنید که از وقت آزاد و کافی برخوردار باشید. برای انجام کراتینه کردن مو، معمولا فرآیند و مسیر زیر باید طی شود :
- شستشوی موها با شامپوی مناسب
- عدم استفاده از نرم کننده
- خشک کردن موها به صورت کامل
- استفاده از ترکیب کراتینه آماده شده بر روی موها
- دادن فرصت زمانی بین نیم ساعت تا ۵۰ دقیقه، برای اثرگذاری ترکیب کراتینه با توجه به نظر آرایشگر (موهای معمولی معمولا ۲۰ الی ۳۰ دقیقه و موهای زبر و فر ۴۰ الی ۵۰ دقیقه)
- شستشوی موها بعد از تمام شدن زمان مشخص شده و خشک کردن آنها.
اجرای این مسیر، موهای وز و فردار شما را صاف و نرم میکند و سطح درخشندگی آن افزایش پیدا میکند. اما از یاد نبرید که کراتینه کردن مو یک روش شیمیایی میباشد. بنابراین نباید به گونه ای شود که زیبایی مو از سلامت آن اهمیت بیشتری پیدا کند.
مراقبت مو بعد از کراتینه کردن
درست است که کراتینه کردن مو یک روش درمانی است و باعث افزایش سطح کراتین مو و همچنین زیبایی و درخشندگی آن می شود و میزان شکنندگی مو را کاهش می دهد، با این حال باید توجه کنید که بعد از انجام آن نیز، باید مراقبت هایی را در مورد موی خود لحاظ کنید. از جمله اینکه در ۴۸ ساعت اول توصیه می شود شستشوی مو را انجام ندهید و موها را در حالت کشیدن و فشار نبندید.
مورد بعدی اینکه برای موی کراتینه شده بهترین مراقبت استفاده از شامپوی مناسب است. با توجه به نوع موی فرد و ترکیب کراتینه ای که استفاده شده است، نوع شامپوی مصرفی متفاوت خواهد بود که باید برای این مورد از آرایشگر خود کمک بگیرد تا بهترین گزینه را به شما پیشنهاد دهد.
معایب کراتینه کردن مو
نه تنها در مورد مو، که در تمام موارد درمانی با استفاده از مواد شیمایی احتمال ناسازگاری و ایجاد عوارض وجود دارد. به هر حال شما از یک ترکیب شیمیایی استفاده می کنید که در تماس با سطح پوست و موی شما قرار می گیرد. بعضی از عوارضی که بر اثر کراتینه کردن مو ممکن است بوجود بیاید شامل موارد زیر است :
- دچار آسیب شدن موها: چون فرآیند کراتینه کردن در دمای بالا انجام می شود، ممکن است موهای حساس به دما و حرارت دچار آسیب شوند و ضعیف گردد. برای جلوگیری از این مشکل، مراجعه به آرایشگر بسیار حرفه ای و استفاده از محصولات درجه یک و برند خوب، کمک زیادی میکند.
- عامل فرمالدهید: اگر نام فرمالدهید را شنیده باشید میدانید که به عنوان یک ماده شیمیایی سرطان زا شناخته میشود. گاز فرمالدهید در بعضی از ترکیب های مواد کراتینی وجود دارد و افرادی که در معرض آن قرار بگیرند ممکن است دچار مشکل و بیماری شوند. برای جلوگیری از ایجاد این مشکل باید از ترکیب کراتینه بدون فرمالدهید استفاده کنید. روی بسته های مواد کراتینه به میزان فرمالدهیدی که در زمان استفاده آزاد میشود اشاره شده است.
- واکنشهای آلرژیک پوستی: ایجاد واکنش های پوستی مانند التهاب، خارش پوست سر و مواردی از این قبیل برای بعضی از افراد بوجود می آید. چرا که پوست افراد در مقابل مواد خارجی حساس هستند. برای اینکه مطمئن شوید ترکیب کراتینه برای شما حساسیت زا نیست، قبل از انجام کراتینه، مقداری از آن را روی پوست بازوی خود امتحان کنید.
- ریزش مو : اگر به صورت مداوم از ترکیب های کراتینه استفاده شود، احتمال ریزش مو وجود دارد. به همین خاطر حتما فاصله های مناسبی را بین دوره های کراتینه کردن مو ایجاد کنید.
- شامپوهای مخصوص : بعد از انجام کراتینه کردن مو، نیاز است که از شامپوی مخصوص استفاده کنید. اما در بعضی موارد در کنار قیمت بالا، این شامپوها برای فرد حساسیت زا هستند و ایجاد مشکل می کنند.
در کنار مواردی که گفته شد، مشکلات دیگری مانند ماندگاری کوتاه مدت (حدود ۲ الی ۳ ماه)، قیمت زیاد مواد کراتینه و آرایشگاه و استفاده از شامپوی بدون سولفات نیز از دیگر مشکلات و معایب کراتینه کردن مو می باشد.
کراتینه کردن مو در زمان بارداری
انجام کراتینه مو در زمان بارداری اکیدا ممنوع می باشد و به هیچ وجه و تحت هیچ شرایطی نباید در زمان بارداری انجام شود. چرا که برای سلامتی مادر و جنین ایجاد خطر می کند.
مزایای کراتینه کردن مو
برخی از نکات و مزایای کراتینه کردن که برای افراد کمک بسیاری میکند شامل موارد زیر است :
- مناسب برای انواع مو: درست است که تاکید می شود کراتینه کردن مو برای موهای نرم و صاف انجام نشود، اما با این حال برای بیشتر موهای مجعد، فر، رنگ شده، دکلره، زبر و …. امکان استفاده از کراتینه مو وجود دارد.
- آسیب های محدود : نسبت به روش های دیگری که برای صاف کردن موها استفاده می شوند، میزان آسیب کراتینه بسیار ناچیز و محدود می باشد.
- حالت دهی آسان و بیشتر : بعد از انجام کراتینه کردن حالت دهی مو بسیار آسان می شود و شکل پذیری آن بیشتر می شود تا انواع مدل را بتوانید برای موی خود استفاده کنید.
- افزایش درخشندگی و زیبایی : میزان درخشندگی و زیبایی مو به مقدار قابل توجهی زیاد می شود به طوری که تفاوت کنتراست و رنگ آن از چهره شما کاملا مشخص است.
- نگهداری آسان: نسبت به سایر روش هایی که برای سلامتی مو در زمینه صاف و نرم کردن استفاده می شود، شرایط نگهداری آسان تری دارد.
در کنار موارد گفته شده، از بین رفتن وزی مو، افزایش کیفیت مو و شانه کردن راحت موها از دیگر مزایای کراتینه کردن مناسب و استاندارد می باشد.
همچنین کراتینه کردن مو مختص جنسیت خاص نیست و برای آقایان و بانوان قابل استفاده است. آقایان می توانند کراتینه کردن مو را برای ریش خود نیز استفاده کنند.
قبل و بعد از رنگ مو میتوان کراتینه کرد؟
خیلی از بانوان به صورت مکرر و همیشگی موهای خود را رنگ می کنند. خود رنگ کردن مو عاملی برای وز شدن و ایجاد خشکی در مو می شود. کراتینه کردن مو با رنگ مو در تضاد نیست و امکان انجام آن قبل از رنگ کردن و بعد از رنگ کردن برای افراد وجود دارد.
هزینه انجام کراتینه مو چقدر است ؟
با توجه به اینکه چه ترکیب مواد کراتینه ای استفاده شود و شرایط موی شما از جمله طول مو، میزان آسیب آن، حجم مو و … هزینه کراتینه کردن مو متفاوت خواهد بود. از طرفی میزان دستمزد آرایشگران در مراکز زیبایی مختلف، متفاوت است. اما اگر به صورت معمول و میانگین این قیمت را بخواهیم بیان کنیم چیزی حدود ۸۰۰ هزار تا ۱ میلیون تومان بیان می شود که ممکن است با توجه به عواملی که گفته شد این مبلغ بیشتر یا کمتر باشد.
کراتینه کردن موی دکلره
یکی از روش های زیبایی که بسیار پر طرفدار بوده و هست، دکلره کردن مو می باشد. روشی که خیلی از بانوان برای رسیدن به رنگ موی روشن از آن استفاده می کنند. اما آسیب هایی را برای مو به همراه دارد. آسیب هایی مانند خشک و شکننده شدن مو که دقیقا از دلایل انجام کراتینه کردن مو می باشند. بنابراین برای اینکه آسیب های ناشی از دکلره را به حداقل خود برسانید توصیه می شود بعد از انجام آن، کراتینه کردن مو زیر نظر آرایشگر حرفه ای و با استفاده از بهترین و معتبرترین ترکیب های کراتینه را در برنامه خود قرار دهید.
شامپوی مخصوص برای موهای کراتین شده
زمانی که شما موهای خود را کراتینه کنید دیگر نباید از شامپوهای معمولی برای موهای خود استفاده کنید. در اکثر موارد با توجه به ترکیب کراتینه استفاده شده و نوع موی شما، آرایشگر شامپوی مناسب و مخصوص برای موهای کراتین شده به شما معرفی می کند.
با این حال یک ویژگی مشترک برای شامپوهای مخصوص موهای کراتین شده وجود دارد و آن نداشتن سولفات است. پس شامپویی مناسب موی کراتینه می باشد که فاقد سولفات باشد. سولفات ها مواد قدرتمندی هستند که در ترکیبات صابونی یافت می شوند. قدرت این مواد برای موی کراتین شده زیاد است و باعث می شود ماندگاری کراتین موی شما بسیار کاهش پیدا کند. شامپوهای بدون سولفات کف بسیار کمتری نسبت به شامپوهای سولفاتی دارند.
همچنین توصیه می شود که شامپوی مخصوص موی کراتین شده فاقد نمک یا همان سدیم کلراید باشد، چرا که این ترکیب توانایی حل کردن مواد کراتینه را در خود دارد.
باید شامپوی موی کراتین شده شامل اسید آمینه، روغن های طبیعی، ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و عصاره گیاهان باشد.
برای موهای کراتین شده می توان از شامپوهایی چون شامپو کراتینه بدون سولفات BOLONY، شامپو هیربرست Hairburst، شامپو بدون سولفات alea، شامپو بعد کراتین ترزمه Tresemme، شامپو اولون ارگانیک بیوتین و ب-کمپلکس، شامپو ارگانیکس coconut milk ، شامپو روغن آرگان مراکشی او جی ایکس و شامپو مائویی Maui نام برد.
جهت پیدا کردن آرایشگاه های زنانه که خدمات کراتینه کردن مو را نیز انجام می دهند کلیلک کنید.