تهیه مکان مناسب برای رستوران و خرید تجهیزات که تمام شود، تازه به مراحل چالشی و متفاوت می رسید. جایی که باید تفاوت خود با دیگران را نشان دهید و خاص بودن رستوارنتان را به رخ بکشید. یکی از مواردی که بین رستوران های مختلف تفاوت ایجاد می کند منوی غذایی می باشد. چرا که با توجه به تنوع و نوع غذاها سلیقه های مختلفی را پوشش می دهد. در منوی غذایی همراه با خلاقیت باید استانداردهایی را نیز رعایت کنید تا منوی شما بتواند مورد پسند مشتریان واقع شود. یکی از استانداردها گستردگی قیمت منوی غذایی است، مورد بعدی تنوع غذاها از نظر کالری و حجم است. مواردی نیز که بر اساس توانایی سر آشپز شما تعیین می شود. با توجه به این مقدمه در این مطلب می خواهیم به صورت کامل و با جزییات به نکات مهم برای تعیین منوی غذایی رستوران ها بپردازیم تا بتوانید در کنار خاص و متفاوت بودن، دلپذیر و پرطرفدار نیز باشید.
نکات مهم برای تعیین منوی غذایی رستوران ها چیست ؟
فرمت و چیدمان منوی غذایی رستوران
قبل از وارد کردن لیست غذاها، نوشیدنی ها، دسرها و … بهتر است ابتدا یک فرمت و قالب برای منوی خود در نظر بگیرید تا یک دسته بندی اولیه را برای آن ایجاد کنید. منوی غذایی هر رستوران زبان آن رستوران در توصیف خدماتی است که ارائه می دهد. پس باید به گونه ای طراحی شود که با نگاهی کوتاه، مشتری دسته بندی های مختلف را درک کند و دچار سردرگمی اولیه نشود.
بنابراین اگر طراحی خاص و متفاوتی روی آن انجام می دهید نحوه چیدمان و ترتیب را خیلی پیچیده و در هم نکنید. پس در دسته بندی اولیه تفکیکی برای گروههای مختلف قائل شوید و در هر گروه، آن مواردی را که بیشتر ارائه می کنید و در آن تخصص بیشتری دارید را در قسمتی بچینید که جلب توجه کند و نگاه اولیه را به سمت خود جذب کند.
با این کار شما هم به مشتری کمک می کنید که اولویت بندی رستوران شما را بهتر متوجه شود و هم از نظر اقتصادی غذاهای پر فروش و خاص تر را در یک تکنیک تبلیغاتی مقابل چشمان مشتری قرار می دهید.
تنوع غذایی منوی رستوران
یکی از نکات خیلی مهم برای تعیین منوی رستوران، لحاظ کردن تنوع و گستردگی خوب غذایی در آن است. اینکه در منوی غذایی شما غذاهای گیاهی بدون گوشت وجود داشته باشد یا در کنار غذاهای برنجی، غذاهای خوراکی و سنتی نیز وجود داشته باشد، سلیقه های بیشتری را پوشش می دهد و مشتری احساس راحتی بیشتری در مجموعه شما خواهد داشت.
این غذاها بهتر است با توجه به منطقه و شهری که شما در آن رستوران ایجاد کرده اید در کنار غذاهای معروف شامل یکی دو تا غذای محلی خاص نیز باشد. میان وعده ها، سوپ ها و غذاهای این چنینی برای مشتریانی که خارج از زمان های اصلی نهار و شام به مجموعه شما وارد می شوند نیز کمک می کند فروش بهتری داشته باشید. از طرفی این تنوع کمک می کند که مواد اولیه ای را که آماده کرده اید برای چند غذا به کار ببرید تا میزان مانده غذا شما هم کم شود. در ادامه از سایر نکات مهم برای تعیین منوی غذایی رستوران ها به تنوع قیمت ها اشاره خواهیم کرد.
همچنین بخوانید : چگونه کترینگ عروسی مناسب را پیدا کنیم؟
تنوع قیمت در منوی رستوران
درست است که باید منوی رستوران با سطح در آمدی ساکنان منطقه و شرایطی که رستوران در آن راه اندازی شده است تقریبا هم خوانی داشته باشد، اما می توانید کمی دامنه آن را گسترده تر کنید و غذاهایی با قیمت کمتر و همچنین با قیمت خاص و ویژه ارائه دهید. این باعث می شود که در شرایط مختلف حتی اگر یک کارمند نیاز به یک میان وعده یا غذای مناسب دارد به شما مراجعه کند و اگر هم مهمان ویژه ای برای یک مدیر شرکت و یا دکتر و مهندسی آمد، بخاطر آن غذای ویژه شما به رستوران مراجعه کنند. پس از نظر قیمتی خوب است که منوی شما دارای یک بازه گسترده باشد به جای اینکه غذاهایی با قیمت خیلی نزدیک به هم ارائه گردد.
منوی غذایی واضح و خوانا آماده کنید.
باز هم تاکید می کنیم اینکه منوی شما دارای طرح و جذابیت باشد خوب است اما نباید آن را آنقدر شلوغ کنید که دیگر خواندن عبارات سخت باشد. گاهی دیده می شود از فونت هایی برای منو استفاده می کنند که اسم غذاهای ساده به سختی خوانده می شود چه برسد به غذاهای خاص و جدید. گاهی مشتری می خواهد یک غذای جدید سفارش دهد، اما بخاطر فونت نامناسب و عدم توانایی در خواندن آن به دلیل اینکه اشتباه تلفظ نکند، یک غذای ساده را سفارش می دهد و این باعث می شود از نظر اقتصادی به نفع رستوران شما نباشد.
منویی با ابعاد مناسب
منوهای A5 و A4 تقریبا سایزهای پرکاربرد حساب می شوند. کلا اقلام شما نباید از این فضاها بیشتر باشد. معمولا به حالت گلاسه شده یک A4 دو رو یا به صورت جلد شده و باز شو به مشتری ارائه می شود. نیاز نیست تمام جزئیات و خدمات جانبی را وارد لیست غذایی کنید. تنوع در مجموع خوب است، اما مثلا یک مورد غذا مانند کوبیده را ده مدل ارائه کردن، باعث سردرگمی مشتری می شود و دور ریز غذای شما در آخر شب نیز زیاد می شود.
منو با غذای ارائه شده همخوانی داشته باشد.
در بعضی رستوران ها دیده می شود که ابتدا یک لیست کلی تهیه می کنند اما در زمان حضور مشتری، اعلام می کنند که این چند مورد را آماده ندارند. این کار از نظر حرفه ای نامناسب است و بعد از چند بار وجهه رستوران را در نظر مشتری پایین می آورد. پس آنچه را تهیه می کنید و به مشتری ارائه می دهید در منو ذکر کنید.
یکسری مواردی را در منوی غذایی وارد نکنید.
توضیحات بیش از حد، عبارات توصیفی و نظردهی در مورد غذاها اصلا در منو استفاده نشود. اسم ها به صورت خلاصه با سر عنوان بیان شود. وقتی شما دریک کادر سر عنوان خوراک را بیان می کنید دیگر در جلو هر غذا نیاز نیست بنویسید خوراک گوشت یا خوراک میگو و … این مورد در سایر دسته بندی ها نیز باید رعایت شود.
طراحی و رنگ بندی منوی غذایی
اگر به صورت حرفه ای دارای طراح داخلی در رستوران خود بوده اید و از رنگها و طرح های خاصی در روی میزها و درو دیوارها استفاده شده است، می توانید آن ها را به صورت اشاره ای وارد منوی خود نیز بکنید تا یکدستی خاصی در مجموعه شما بوجود بیاید و به گونه ای در جهت برند سازی رستوران خود نیز اقدام کرده باشید. چرا که ذهن، بو و رنگ را بیشتر از اسم در خاطر می سپارد. وقتی شما طرح مشخصی استفاده کنید ماندگاری آن حتی از اسم رستورانتان در ذهن مشتری بیشتر است. در ادامه از نکات مهم برای تعیین منوی غذایی رستوران ها می توانید در مورد منوی خاص در ایام ویژه مطالعه کنید.
ارائه منوی خاص در ایام خاص و ویژه
بهتر است با مناسبت ها همراه باشید و خود را در جامعه احساس کنید. مناسبتهای مذهبی، کشوری و حتی بعضی مناسبت های بین المللی باعث می شود مردم برای رفتن به رستوران انگیزه بیشتری داشته باشند و از انرژی بهتری برخوردار باشند. در این موارد شما هم بهتر است همراه باشید و در منوی ویژه به مراسم اشاره ای داشته باشید.
منوی غذا سبک دار باشد یا عمومی
بعضی رستوران ها منوهایی با سبک های خاص مانند : لوکس، کودکانه، دوستانه، مدرن، فانتزی و نوستالژیک طراحی می کنند. این نوع طراحی ها جذاب و زیبا می باشند اما باید با فضا و محیط رستوران شما هم خوانی داشته باشد.
اگر این همخوانی را به خوبی ایجاد کنید، نتیجه بسیار خوبی دریافت می کنید. اما اگر همخوانی نداشته باشد، نتیجه عکس خواهد داد و بی سلیقگی را نشان می دهد. اگر دارای رستوران هایی هستید که مخاطب شما از هر قشر و فرهنگی هستند، بهتر است منوهای کلی و معمولی طراحی کنید.
توصیف کوتاه درباره غذاهای اصلی
در زیر غذاهای اصلی که زیاد شناخته شده نیستند و یا ترکیبی از چند مورد می باشند، به صورت کوتاه و موردی به مواد استفاده شده اشاره کنید. این توصیف کوتاه باعث می شود مشتری با خیال راحت تری غذای خود را انتخاب کند و اگر نسبت به موردی حساس باشد یا دوست نداشته باشد در غذایش وجود داشته باشد، تصمیم دیگری بگیرد.
کاغذ و جنس منو غذایی رستوران
بهتر است اگر به صورت صحافی شده و باز شو منوی خود را ارائه نمی دهید، حداقل از کاغذهای گلاسه یا پرس شده استفاده کنید. چرا که هم عمر بیشتری دارد و به زودی خراب نمی شوند و هم واضح و خوانا هستند و اگر احیانا چیزی بر روی آن ریخته شود و یا از دست مشتری بیافتد به راحتی دچار مشکل نشود. البته در مورد رستوران ها و کافی شاپ هایی که منوی خاص طراحی کرده اند باید با توجه به طراحی خود را انتخاب کنند. مثلا رستورانی که از طرح روزنامه ای استفاده می کند باید شکل و شمایل کاغذ و منو نیز به همان صورت باشد.